När och varför firar man Halloween i Sverige?

Halloween är som många vet främst populärt i USA men det är även en högtid som är omtyckt utav många andra länder. Denna tradition har spridit sig runtom i världen under 1900-talet där många inte ens ser det som en högtid utan mer som något roligt och bestämt som man gör den 31 oktober. Det är samma sak som att vi i Sverige firar midsommar under juni som har sina rötter i hedniska riter då man dyrkade solen, men det är inte alltid många som vet om det.

Halloween är inte lika populärt i Sverige som i USA men på senaste 200-talet har Halloween nått större framgång i Sverige då det blir alltmer populärt med maskeradfester och fler butiker samt restauranger väljer att ha Halloween tema just under slutet av oktober. Detta kan även ses i Aftonbladet dom skriver en massa artiklar under Halloween om en massa festligheter som man kan hitta på. I Aftonbladet har de även nämnt att fler kändisar klär ut sig på Halloween i liknande maskeradkläder och försöker att utmärka sig mest. Som ni antagligen vet så tar många efter kändisar och får inspiration av dem och på så sätt sprider Halloween sig ännu mer.

Enligt Svensk Handel som har utfört en undersökning om hur många som skall fira Halloween så har 4 utav 10 svarat att de skall fira Halloween vilket är ganska många med tanke på att det inte är en tradition eller snarare högtid som har funnits i Sverige särskilt länge jämför med andra populära traditioner.

När ska man egentligen fira Halloween i Sverige?

Enligt de amerikanska traditionerna så ska Halloween firas den 31 oktober men många väljer också att fira dagen innan Alla Helgons Dag.